ČESTA PITANJA

Koja je razlika između krušne peći i peke?

Peka je najčešće izrađena od lijevanog željeza i emajlirana kao posuda s poklopcem preko koje se polaže žar i na taj način se priprema hrana. Krušna peć je kupolasta šamotna peć u kojoj se loži, a zatim se očisti dno i na samom dnu priprema hrana. Krušne peći iz naše ponude su izrađene od komprimiranog šamota armiranog čeličnim vlaknima, te zahvaljujući izrazitoj gustoći stjenki vrlo dugo drže temperaturu.

Zašto je cijena roštilja visoka?

Kod proizvodnje roštilja posebnu pažnju posvećujemo ložištima koja su izrađena isključivo od kvalitetne šamotne opeke, armirane i lijevane šamotnim lijevom. Pazimo i na proporcije otvora ložišta kako bismo izbjegli izlaz dima tamo gdje to ne želimo. Rustikalni roštilji su obloženi prirodnim kamenom koji se ručno lijepi u našem pogonu. Modernije linije bez kamena su ručno obrađene i bojane.

Da li peć grije ako se priključuje direktno na dimnjak?

Da, ipak grije, jer ove peći imaju dobro riješen sustav izgaranja sa odbojnikom plamena pa toplina ne odlazi u dimnjak kao na starim konstrukcijama peći ili na pećima niže kvalitete.

Zašto primarni dovod zraka?

Pojačava se strujanje zraka, ložište se brže i bolje grije.

Čemu služi dovod svježeg zraka izvana?

Dovod svježeg zraka izvana ima nekoliko funkcija. Kamin koristi manje zraka iz prostorije za gorenje i zagrijavanje. Hladan zrak koji dolazi ispod ložišta također regulira temperaturu samog ložišta i spriječava njegovo pregrijavanje. Kako se hladan zrak zagrijava tako se prirodnom konvekcijom zraka diže prema gore i na taj način potiskuje topli zrak da izlazi kroz rozete van u prostor.

Zašto priključak na dimnjak mora biti pod kutom 45°?

Bolji je protok dima, manje se taloži čađe i lakše se čisti i održava.

Kako najlakše očistiti staklo ložišta i pepeo?

Staklo ložišta najlakše je očistiti sredstvima za tu namjenu, pošpricati, ostaviti koju sekundu po potrebi i dobro istrljati papirnatom salvetom ili pamučnom krpom, ponoviti ukoliko je jače začađeno. Staklo se čisti po potrebi, ne dozvolite da se jače začađi jer će biti teže očistiti, radije čistite češće. Pepeo se čisti barem jednom tjedno, ovisno o volumenu same pepeljare i učestalosti korištenja. Pepeo je lako očistiti specijaliziranim usisavačima za tu namjenu. Kamin je nužno čistiti samo kad je hladan.

Zašto odabrati zatvoreno, a ne otvoreno ložište?

Otvoreno ložište ima znatno manju iskoristivost od zatvorenog, zahtijeva veći promjer dimnjaka i količinu vanjskog zraka za gorenje.

Koja je razlika između ložišta različitih proizvođača?

Razlike među ložištima su prvenstveno vizualne. Svaki proizvođač ima svoj specifičan dizajn, način obrade itd. Nadalje razlike su uočljive i kod tehničkih performansi, tako ložište iste veličine jednog proizvođača može imati manju ili veću snagu od sličnog modela drugog proizvođača – što je uglavnom rezultat testiranja sukladno određenim standardima i samog laboratorija u kojem se testiranje provodi.

Koja je funkcija šamota u ložištu? (prednosti i mane)   

Šamot u ložištu daje prirodan, estetski lijep i luksuzni izgled. Prednost mu je dugotrajno zadržavanje topline, dok su mane potencijalno puknuće kod neopreznog loženja i duže vrijeme potrebno za zagrijavanje.

Zašto je gus (lijevano željezo) najbolji izbor?

Svaki metal kad se ugrije ‘radi’, a gus izuzetno dobro podnosi visoke temeprature. Ne puca, ne izvija se i vraća se u prvobiti položaj. Iznimka su poklopci pepeljare koji su u direktnom kontaktu s vatrom, te se vremenom prilikom intenzivnog korištenja može deformirati ili čak i puknuti – to se ne smatra nedostatkom, već posljedicom dotrajalosti.

Koje je najbolje drvo za loženje?

Najbolje drvo za loženje su: bukva, grab i svako drugo drvo velike gustoće(maslina, naranča). Također veliku vrijednost imaju  hrast i agacija, proizvode više čađi i pepela, ali daju lijep plamen.

Zašto se ne smije ložiti crnogoricom?

Crnogorica ima rjeđu teksturu, te daje puno pepela. Osim toga, smola koja se nalazi u drvetu se može taložiti na stjenke ložišta i na taj način umanjiti njegovu učinkovitost. Prednost je lijepi plamen, brzo zagrijavanje, no kako u kratkom roku razvija visoku snagu pa može doći do deformiranja gusnatih dijelova.

Koliko kamin može grijati? (omjer kW u odnosu na površinu prostora)

Realno u idealnim uvjetima računa se  1 kw = 10 m2 za prosječnu visinu prostora 250 cm, no kako je teško postići idealne uvjete, možemo računati 1 kW = 8 m2. Neki proizvođači navode točne kvadrature i kubikaže koje zadovoljava pojedini proizvod.

NAZOVITE NAŠU PODRŠKU (8-16h)

+385 99 73 686 35